Hoppa till sidans innehåll

Hoppskola


Axel, efter Axel Paulsen, Norge, 1882

Axel

Detta är det hopp som är lättast att känna igen. Det är det enda hopp som hoppas upp framifrån, och därför måste konståkarna i axelhoppet göra ett halvt varv mer i luften än i de andra hoppen, eftersom man alltid landar baklänges. På grund av att det krävs extra rotation anses axel vara det svåraste hoppet.

 

 

Ögel, (Rittberger) efter Werner Rittberger, Tyskland, 1910

Skatesweden_ogel_loop1-1024x333

Detta är ett skärhopp där man hoppar upp på samma fot som man landar. För den som hoppar åt vänster sker upphoppet från höger ytterskär. En godkänd trippel ögel är värd 5,1 poäng. Att hoppet heter ”ögel” på svenska och ”loop” på engelska beror på att upphoppsbågen är exakt lik den båge som inleder en ögla.

 

 

 

Toeloop, även kallad tåspets ögelhopp.

Toe-Loop

Toeloop hoppas upp från vänster tagg*, medan den andra foten åker på ett bakåt ytterskär. Det tillhör därför tåhoppen och betraktas som det enklaste av konståkningshoppen.

 

 

Flip

Flip

I flip sätter man i höger tagg* i isen medan den andra foten åker på ett bakåt innerskär. Eftersom taggen sätts i räknas hoppet till tåhoppen. En trippel flip är värd 5,3 poäng. 

 

 

Lutz, efter Alois Lutz, 1913

Lutz

Även i lutz sätter åkaren i höger tagg* i isen, men här åker den andra foten på ett bakåt ytterskär. Ofta kan lutzen kännas igen på att åkaren åker baklänges på en fot under ett par sekunder innan taggen sätts i. I dag är det ett viktigt hopp inte minst för damerna, efter som det är det näst svåraste efter trippel axel, som mycket få damer klarar.

 

 

Salchow, efter Ulrich Salchow, Sverige, 1909

Salchow

Salchow är skärhoppet som hoppas upp från ett bakåt innerskär på vänster fot*. Salchow betraktas som det näst lättaste av konståkningshoppen. Flera herrar kan i dag göra kvadruppel salchow, alltså fyra varv i luften.

Salchow-hoppet är uppkallat efter Sveriges mest framgångsrika konståkare genom tiderna, Ulrik Salchow, som vann ett OS-guld (1908), tio VM-guld (1901-1911) och nio EM-guld (1898-1913). Han utförde salchow-hoppet för första gången 1909.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:37 Skribent: Källa, skatesweden

 

Hos Norrköpings Skateshop kan du beställa vår klubbjacka.
Uppger du rabattkoden DKF i webbshoppens kassa får du 10 % rabatt på ditt köp och det gäller alla produkter förutom Edea-


 

Behandling av personuppgifter.
Via denna länk kan ni läsa mer om hur Drevvikens KF hanterar personuppgifter på ett tryggt och säkert sätt.

Postadress:
Drevvikens KF - Konståkning
Box 8
12321 Farsta

Besöksadress:
Stortorpshallen, Forsfararvägen 2
14266 Trångsund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...

Se all info